Derian

alkuorittammatkasvatus


Børghalls Arne

virallinen nimi: Børghalls Arne rekisterinumero: VH15-053-0184
sukupuoli: Ori painotus: KRJ
rotu: Norjanvuonohevonen koulutus: Helppo B, 80cm
syntymäaika: 04.01.2015, 11-vuotias maahantuoja: Cynoria
väri, säkä: Harmaahallakko, 138cm omistaja: suba (VRL-12468)

00.00.0000 Hevoskantakirja - /

Luonnekuvaus

© Jannica

Arne on rauhallisen hoitajan vaativa ori, joka osaa testata uudet ihmiset, muttei ole kuitenkaan mikään vaikea tapaus. Oman arvonsa tunteva ori ei sovellu aloitteleville hoitajille tai ratsastajille, koska aistii epävarmuuden, mutta on topakan hoitajan kanssa oikein mukava hoidokki joka tapauksessa. Hoitaessa Arne ei aina malta seisoa aloillaan, joten ainakin varustamisen ajaksi se on hyvä sitoa kiinni, muutoin hoitaminen onnistuu kyllä karsinassakin, jos sitä ei käytävällä halua tehdä. Satuloidessa Arne voi myös näykätä, jos vyön kiristää liian äkisti, joten sen kanssa ei kannata hoppuilla. Kengitykset ja muut hoitotoimenpiteet sujuvat ongelmitta, mutta oria ei voi tarhata yksinään, koska se ei pysy langoissa jos kaveri lähtee lenkille. Kaveriksi Arne sen sijaan huolii kenet tahansa, joten sen voi tarhata isommassakin porukassa, sekä orien että ruunien kanssa, kunhan ne ovat alistuvia. Karsinassa ja lenkillä Arne osaa käyttäytyä yksinäänkin.
Arne on koulupainotteisena oriina herkkä vastaamaan apuihin ja taipuu erittäin hienosti helppo B tason tehtäviin tehden tasapainoiset väistöt ja vaihtaa puomin tai esteiden avulla laukat. Esteillä Arne on aavistuksen itsepäinen ryntäämään esteille, mutta tomeran ratsastajan kanssa ylittää ongelmitta esteitäkin hyvin. Koulupuolella Arne on kuitenkin selkeästi enemmän oma itsensä, rauhallinen ja kuuntelevainen. Se vaatii laukkatehtävissä pieniä pidätteitä jatkuvasti ja saattaa innostua laukkaamisesta etenkin vapaiden jälkeen sekä maastossa, mitään tyhmää ei ori kuitenkaan tee. Kilpailutilanteissa Arnella on rautaiset hermot eikä se vähästä hätkähdä. Maastossa orilla käytetään useimmiten martingaalia ainakin oudompien ratsastajien kanssa, koska laukkapätkillä se voi kiskaista pään ylös, eivätkä pidätteet onnistu tällöin yhtä hyvin. Hoitaessa ja lastatessa Arne voi olla yksinään levoton kisapaikalla, mutta toimiminen sen kanssa onnistuu kyllä hoitajan avustuksella. Verryttelyssä ori pitää saada keskittymään, jotta se sujuu radallakin.


Sukutaulu

i. Alfrid, evm.
ii. Eivør, evm.
iii. Erlend, evm.
iie. Mathilde, evm.
ie. Rannveig, evm.
iei. Bor Gustav, evm.
iee. Gulen Berta, evm.
e. Børghalls Lulu, evm.
ei. Løkkes Bruno, evm.
eii. Løkkes Brage, evm.
eie. Løkkes Hilda, evm.
ee. Lydie, evm.
eei. Gjermund, evm.
eee. Lill Moa, evm.

Sukuselvitys

© Jannica

i. Alfrid oli komea ilmestys vaaleanruunihallakkoine värityksineen. 138-senttinen ori kilpaili kokoisekseen isoja koululuokkia vaativalla tasolla saakka ja oli myös hyvä hyppääjä. Alfrid tunnettiin ahkerana työntekijänä ja luonteeltaan nöyränä ja kuuliaisena omaten kuitenkin sopivasti pilkettä silmäkulmassa. Keskittymiskyvyltään ori saisi olla parempi mitä tulee kilpailusuorituksiin ja mitä tulee Alfridin jälkeläisiin, myös niillä on samaa ongelmaa. Orilla on kuitenkin kouluun potentiaalia ja rakennetta hyvin riittänyt ja se on periyttänyt varsoilleen loistavat eväät kouluratsastusta ajatellen. Jälkeläisiä Alfridille jäi yhdeksän, joista kuusi on kilpaillut ja kaksi toiminut kokopainoisesti siitoksessa. Alfrid itse polveutuu monipuolisesta suvusta, jossa on sekä koulun että esteiden taitajia. Ori on kantakirjattu II palkinnolle.
ii. Eivør on 141cm korkea vaaleanruunihallakko ori, joka omasi vaikuttavan paksun karvapeitteen, etenkin talviaikaan. Norjalaista syntyperää edustava ori periytyy suoraan kantaoriista ja on vanhimpiin sukuhaaroihin kuuluvia siitosoreja Norjassa, joka on vielä käytössä. Toki sen jälkeläisistä on jo muutama ori tullut käyttöön, mutta eivät ole kokonaan isäoria syrjäyttäneet. Kaikkiaan orilla on jälkeläisiä liki viisikymmentä, joista parillakymmenellä on kilpailukokemusta isänsä tavoin kouluratsuna. Luonteeltaan tämä vuono on napakkaa käsittelyä vaativa, muttei kuitenkaan ilkeä. Ori on kilpaillut 1-tasolla helppo A luokissa ja lisäksi osallistunut muutaman kerran vuonohevosmestaruuksiin jääden kuitenkin sijoitta. Orin vanhemmat ovat kantahevosia, joista emä on elänyt vuonoilla vapaana ja isä toiminut ainoastaan siitoksessa.
iii. Erlend on siitoskäytössä melko tunnettukin nimi ja vanhaa sukuhaaraa, syntyperäisin Norjasta, mutta toiminut siitoskäytössä myös Ruotsissa ainakin yhden kauden. Jälkeläisiä Erlendiltä on jäänyt viisikymmentä, joista parikymmentä kokeneempia kilpailijoita ja loput siitoshevosia tai harrasteratsuja. Vaaleanruunihallakkoa väriään periyttänyt hyväliikkeinen ori on 137-senttinen ja viettelee tällä hetkellä ansaittuja eläkepäiviä kasvattajalleen palanneena. Erlendin vanhemmat ovat vanhaa norjalaista kantaa ja melko tunnettujakin nimiä kasvatuksessa.
iie. Mathilde on sporttisen rakenteen omaava siitostamma, kantavanhemmista periytyvä ja elänyt vuonoilla koko ikänsä vapaana, ihmisten kanssa ollen tekemisissä ainoastaan kokoamisen ja lauman merkinnän aikaan. Tällöin tammaa on kuvattu yhteistyöhaluiseksi ja helpoksi, myös silloin kun sillä on ollut varsa alla. Hallakko noin 141-senttinen tamma on tiettävästi saanut varsoja kolmesta viiteen ja ne ovat siitoskäytössä, kaikkia ei ole koulutettu lainkaan, vaan ne saavat vaeltaa laumassa vapaana. Mathilde polveutuu itsekin villihevosista ja sen molemmat vanhemmat ovat olleet alkuperäinen osa laumaa 1990-luvun lopulla, kun uusi omistaja on saanut ne haltuunsa.
ie. Rannveig on näyttelyissä kunnostautunut tamma, joka on palkittu I palkinnolla ja kesytetty norjalaisesta vuonolaumasta kaksivuotiaana. Sympaattisen luonteen omaava tamma osaa kyllä olla melkoinen diva sille päälle sattuessaan, mutta normaaleissa olosuhteissa se on helppo ja mutkaton kaveri. Vaaleanruunihallakko tamma on periyttänyt väriään ja suhteellisen pientä kokoaan (138cm) varsoille, jotka ovat olleet rauhallisen orivalinnan kanssa mutkattomia käsitellä.Rannveig on tehnyt hieman myös ratsun töitä, mutta varsinaista kilpakokemusta tai meriittejä ei tammalla ole. Varsoja tammalta on jäänyt kaikkiaan kuusi, joista viisi on käyttöhevosia ja yksi elää laumassa vapaana Norjassa.
iei. Bor Gustav on suuren kasvattamon tulosta ja periytyy kantaoriista, joka on toiminut siitoksessa todella varhaisena aikana Norjassa. Sen suvusta löytyy sekä villilaumassa eläviä yksilöitä, että kouluhevosia, enemmän kuitenkin ensimmäisiä. Gustav on vaaleanruunihallakko ori, jolla korkeutta 137cm. Ori on periyttänyt noin viidellekymmenelle varsalleen liikettä ja ulkonäköä, vaikka osa on perinyt myös isänsä melko kiivaan temperamentin, eivät ne kuitenkaan ole varsinaisesti ilkeitä. Osa Gustavin varsoista on kilpaillut myös esteillä, vaikka oriin suvusta enemmän kouluhevosia löytyykin.
iee. Gulen Berta oli huonosti tiinehtyvä tamma, jolta jäi kolme varsaa koko sen siitosuran ajalta. Bertaa ei koulutettu ratsuksi, sillä omistajan energia ja keskittyminen riittivät hädintuskin haasteellisen tamman käsittelyyn arkipäivinä. Berta periytti jälkeläisilleenkin haastavahkoa luonnetta, vaikka ne eivät ilkeitä olleetkaan. Vaaleanruunihallakko väritys kulkee myös suvussa ja varsat ovat olleet emänsä kokoluokkaa (144cm) tai hieman pienempiä isäoriista riippuen. Berta kuoli kohtuullisen ikäisenä ähkyyn, kun ei siitoskäytössä olevaa tammaa nähty tarpeelliseksi kiikuttaa tuolloin leikkaukseen, vaan päädyttiin lopettamiseen oireiden pahettua.

e. Børghalls Lulu on alunperin ollut perheensä harrasteratsuna, mutta kotiopettajattaren huomattua tamman kyvyt ratsastuksen suhteen ovat tytöt myös kilpailleet sillä koulua. Jälkeläisiä opetustoiminnan ohessa on Lulu saanut myös, kaikkiaan kahdeksan, joista kaksi toimii samaisen orpokodin tuntiratsuina ja loput ovat kilpailleet koulua sekä toimineet siitoskäytössä. Harmaahallakko Lulu on periyttänyt kaikille varsoilleen väriä, kokoa ja hyvää liikettä. 138-senttinen tamma periytyy pitkälti koulusuvusta, mutta mahtuu mukaan siitoshevosiakin, joilla ei ole ratsastettu. Lulu on elänyt koko ikänsä Norjassa ja viettelee opetusratsun elämää yhä hyvin voivana.
ei. Løkkes Bruno on nuoresta pitäen toiminut siitosorina ja tehnyt siinä samalla harrasteratsun virkaa, kisakokemusta sillä ei ole. Ruunihallakko 131-senttinen ori on sirosta rakenteestaan huolimatta onnistunut periyttämään isompia ja isoliikkeisiä varsoja, jotka ovat pärjänneet koulu-urallaan. Jälkeläisiä Brunolta on jäänyt tähän mennessä vajaat 20, joista neljä on siitoskäytössä ja loput kilpailevat koulua. Tietääkseni Bruno on itse jo siirtynyt eläkkeelle siitosorin hommista, mutta tarkkaa tietoa ei ole. Bruno on syntynyt Norjassa, mutta muuttanut jo nuorena poikana myynnin kautta siitoskäyttöön Ruotsiin.
eii. Løkkes Brage on pieniliikkeinen, mutta keskikokoinen (138cm) hallakko ori, joka polveutuu suoraan kahdesta villistä kantahevosesta, joten ei liene ihme, että se on haluttua tavaraa siitoskäytössä. Bragella on jälkeläisiä vajaat 20, joista viisi siitosoria ja mukana myös lukusia kouluosaajia helpoista luokista. Brage ei ole toiminut itse harrastekäytössä, enkä ole varma onko sitä edes ratsukoulutettu. Luonteeltaan orin kerrotaan olevan hitusen haasteellinen, joten liekö tässä syy ratsastamattomuuteen.
eie. Løkkes Hilda siirtyi 25-vuotiaana ikinurmille toimittuaan sitä ennen parikymmentä vuotta siitostammana sekä harrasteratsuna perheen tyttärille. Kilpailukokemusta tammalla ei itsellään ole, mutta varsat ovat kilpailleet emältä hyvän liikkeen ja luonteen saatuaan koulua helpoissa luokissa 1- ja 2-tasolla. Ruunihallakko 131-senttinen tamma on ollut itse pienikokoinen ja periytyy alarajalla olevista vanhemmista, joista pidemmältä tulleen suvun turvin on polveutunut myöskin isompikokoisia varsoja kuin Hilda. Hildan vanhemmat ovat olleet siitoskäytössä, eikä niillä ole ratsastettu.
ee. Lydie oli kodinkiertäjä, joka haastavan luonteen vuoksi joutui vaihtamaan kotia lähes vuosittain, kun kiimat nostivat päätään ja tamma rupesi kiukuttelemaan. Lopulta päästyään isommalle tallille siitoskäyttöön alettiin kiimaongelmiin kiinnittää huomiota ja Lydien käytös tasoittui hieman vanhemmiten muutenkin. Harmaahallakkoa väriä eteenpäin periyttänyt tamma on saanut sen isältään ja periyttänyt myös muutamalle kymmenestä varsastaan. Lydieta kuvaillaan kiimaongelmistaan huolimatta helpoksi astuttaa ja tiinehtyä. 140-senttinen tamma on ollut rakenteeltaan tavanomainen rotunsa edustaja.
eei. Gjermund syntyi emänsä yllätysvarsana, kun tämä oli myyty edelliskesänä Norjan kodistaan Suomeen ja tamma yllättäen varsoikin seuraavana keväänä. Harmaahallakkoa väriä edustava ja periyttävä ori sai jäädä tamman omistajalle siitoskäyttöön ja hyvän sukunsa ansiosta siitä kasvoi todellinen joutsenlaulu, kun ori kelpasi siitokseen hyvin. Harrasteratsun töitä lisäksi tehnyt orii oli 144-senttinen. Ori periytyy kahdesta siitoshevosesta, joilla ei ole ratsastettu, mutta sen omista jälkeläisistä (18), löytyy myös kouluratsastuksessa kisanneita ja pärjänneitä.
eee. Lill Moa oli kilttiluonteinen perushallakko tamma, joka oli pienikokoinen (133cm), mutta periytti isojen orien kanssa valittuna huomattavasti suurempia varsoja. Moa toimi kouluhevosena, mutta kilpailukokemus on jäänyt vähäiseksi. Sen sijaan Moan neljästä varsasta kolme on kilpaillut sijoittuen helpoissa koululuokissa. Moa on harrasteratsuna toimiessaan ollut kivan luonteen ansiosta myös terapiakäytössä sekä ratsain että hoitaessa ja rakastanut myöskin irtohyppäämistä. Moa periytyy kahdesta siitoshevosesta, jotka ovat Suomessa ainakin vähemmän tunnettuja ja joka ehkä osaltaan vaikutti siten myös innokkuuteen käyttää tammaa siitokseen.

Kilpailumenestys

KRJ-koulukilpailut, 40 sijoitusta

23.08.17, Mörkövaara, HeB, 1/30
22.08.17, Mörkövaara, HeB, 1/30
13.08.17, Mörkövaara, HeB, 3/30
18.07.17, Bellgrove, HeB, 4/30
14.07.17, Bellgrove, HeB, 3/30
08.07.17, Bellgrove, HeB, 3/30
06.07.17, Bellgrove, HeB, 1/30
16.06.17, Koistila, HeB, 3/40
16.06.17, Fiktio, HeB, 6/40
13.06.17, Fiktio, HeB, 6/40
11.06.17, Fiktio, HeB, 1/40
20.07.15, Mörkövaara, HeB, 5/30
18.07.15, Mörkövaara, HeB, 2/30
16.07.15, Mörkövaara, HeB, 2/30
09.09.15, Mörkövaara, HeB, 7/50
08.09.15, Mörkövaara, HeB, 5/50
06.09.15, Mörkövaara, HeB, 3/50
20.09.15, Huvitutti, HeB, 4/80
11.09.15, Huvitutti, HeB, 2/80
07.09.15, Huvitutti, HeB, 3/80
04.09.15, Huvitutti, HeB, 4/80
01.09.15, Huvitutti, HeB, 5/80
10.09.15, Derian, HeC, 3/24
09.09.15, Derian, HeB, 2/36
08.09.15, Derian, HeB, 2/36
01.09.15, Derian, HeB, 3/36
22.03.18, Kuurtola, HeB, 5/30
25.03.18, Kuurtola, HeB, 5/30
23.03.18, Elohiljan suomenhevoset, HeB, 4/30
21.03.18, Vuorna, HeB, 1/30
22.03.18, Vuorna, HeB, 5/30
19.03.18, Mustasuo, HeB, 7/50
29.03.18, Mustasuo, HeB, 5/50
03.04.18, Mustasuo, HeB, 2/50
04.04.18, Vuorna, HeB, 5/30
06.04.18, Raatteen Suomenhevoset, HeB, 3/30
15.04.18, Raatteen Suomenhevoset, HeB, 4/30
27.03.18, Moana part breds, HeB, 2/40
18.06.18, Villahaka, HeB, 2/30
09.08.18, KK Bailador, HeB, 3/40

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät


Päiväkirjamerkintä 00.00.0000, kirjoittanut omistaja

virtuaalihevonen

© tallin omaisuutta

Astutukset

Arne on tarjolla evm-sukuisten norjanvuonohevosten jalostukseen. Varaukset ja lisätiedot sähköpostitse.

Jälkeläiset

Derian Arnold
synt. 01.07.2015
e. Søt Kisses


© DERIAN
ulkoasun suunnittelu & toteutus: Narie
otsikkokuvat © suba
TALLI on virtuaalitalli // a SIM-game stable